Zpět na hlavní stránku

Národní park Teide       Západ ostrova       La Caleta      

  TENERIFE (červenec 2011)
Pohled na Pico del Teide (vpravo). Pryšce (Euphorbia canariensis) na západním pobřeží ostrova. Nejvyšší hora Španělska Pico del Teide 3718 m. Ve výšce 3718 m nad mořem.

Národní park Teide (Parque National del Teide)

Národní park Teide se nachází na ostrově Tenerife, který je největším ze sedmi Kanárských ostrovů ležících nedaleko severozápadního pobřeží Afriky. Parque Nacional Zaujímá rozlohu 18900 ha a byl založen roku 1954. Nejvyšší horou je Pico del Teide 3718 m nad mořem, přibližně 7500 m nad dnem Atlantského oceánu a je zároveň nejvyšší horou Španělska a všech ostrovů v Atlantském oceánu a zároveň třetí největší sopkou světa. Je symbolem ostrova a můžeme ji vidět z kteréhokoliv místa na Tenerife. Svahy hory Teide zachycují západní a severozápadní vlhké větry a proměňují je v dešťová mračna. Celá nížina podél úpatí sopky je tak po celý rok vlhká a zelená. Pěstují se tu na polích banánovníky, mandloně, pomerančovníky a zelenina. Ve vzduchu je cítit vůně myrty a vavřínu. Naproti tomu jižní svahy dešťové srážky téměř neznají. Ty zde přicházejí jednou za několik let a tomu také odpovídá místní suchomilná vegetace.
Sopka Pico del Teide je dodnes činná sopka. Obvod kráteru je neuvěřitelných 48 km. Poslední velká erupce sopky v roce 1798 trvala tři měsíce. Prasklinou zvanou Narices del Teide vyteklo tehdy více než 12 milionů m3 lávy. Poslední erupce na ostrově se odehrála v roce 1909. Celý sopečný masív je komplexem dvou vulkánů Pico del Teide (3717 m) a Pico Viejo (3134 m).
Krajina na území národního parku Las Canadas del Teide je krajinářským vrcholem ostrova. Najdeme tu kráterové prohlubně, vulkanické kužele, písečné pláně, lávové svahy se sopečnými kužely a bizarními útvary - impozantní pozůstatky vulkanické činnosti.



Západ ostrova

Cesta podél pobřeží v každém zanechá nezapomenutelný dojem. Budovy hotelů a apartmánů se střídají s plantážemi banánovníků a mandloňovými sady, které na jaře nádherně kvetou. Obrovské útesy Acantilados de los Gigantes (útesy obrů) dosahují na severozápadě pobřeží délky přes 10 km a výšky mnohdy až 600 m. Na severozápadním cípu ostrova se táhne pohoří Teno. Mezi vysokými horami leží jedna z nejkrásnějších vesnic na celém ostrově, Masca. Tvoří ji několik usedlostí přilepených k místním skalám a obklopených subtropickou zelení. Cesta do vesnice vede klikatými serpentinami. Pohoří Teno, spolu s pohořím Anaga patří k nejstarším geomorfologickým útvarům a dosahuje nadmořské výšky kolem 1000 m. Jeho svahy jsou, kromě severovýchodní části, kde rostou mlžné lesy, většinou zcela holé. Vegetaci najdeme pouze v údolí Palmar a v údolí Masca. Opuštěnou krajinou, kde několik polorozpadlých stavení obrůstají opuncie a pryšce vede cesta na mys Punta del Teno, kde stojí maják Faro de Teno. Voda kolem majáku je klidná a nádherně zbarvená.



La Caleta

je malá, rybářská vesnice na jihu ostrova Tenerife. Její pláže jsou lemovány hotely a svěžími zahradami. La Caleta je vyhlášena svými četnými restauracemi s rybími specialitami a přípravou jídla rovnou na pobřeží z čerstvých ryb a plodů moře.



Národní park Teide       Západ ostrova       La Caleta      

Zpět na hlavní stránku


Copyright © 2011 Ing. Jaroslav Dvořák.   Všechna práva vyhrazena.